ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : «Στο δρoμο »–Τζακ Κερουακ


Η πρόταση για αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει το κλασσικό πλέον μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ «Στο δρόμο»


 

Η υπόθεση περιγράφει το οδοιπορικό του Σαμ Παραντάιζ, βασικού πρωταγωνιστή του βιβλίου, με τον φίλο του Ντιν Μοριάρτι , από το ένα άκρο της Αμερικής στο άλλο έχοντας φόντο τη δεκαετία του ’50. Το ταξίδι των δύο φίλων δεν έχει σταθμούς  μα ούτε και συγκεκριμένο προορισμό, φαινομενικά τουλάχιστον. Κατορθώνει ωστόσο, να μεταγγίσει στον αναγνώστη την μεγαλύτερη αλήθεια , που δεν είναι άλλη από αυτή  της ελευθερίας.

on-the-road-jack-kerouac-front

Ο Τζακ Κέρουακ , κρύβεται πίσω από τον Σαμ Πάραντάιζ , αφού «Στο δρόμο» καταγράφει όλα τα βιώματα, τις εμπειρίες και τις περιπέτειες που ο ίδιος ανακάλυψε  σε μία πορεία αποκομίζοντας όχι μόνο ταξιδιωτικές, μα κυρίως εντυπώσεις ζωής. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο ημερολόγιο που κρατούσε:

Έχω ένα μυθιστόρημα στο μυαλό μου και δεν σταματώ να το σκέφτομαι: δύο τύποι κάνουν ωτοστόπ για την Καλιφόρνια ψάχνοντας για κάτι που τελικά δεν βρίσκουν και χάνουν τους εαυτούς στον δρόμο επιστρέφοντας, ελπίζοντας για κάτι άλλο.

 

jack_kerouac_on_the_road
Κεντρικό ζήτημα του βιβλίου είναι η κίνηση, που εμφανίζεται ως αντίπαλον δέος της αστάθειας . Η ανάγκη να μην σταθείς αδρανής απέναντι στο χρόνο που κυλά , αναζητώντας  νέα πράγματα και εμπειρίες καθώς ο δρόμος που απλώνεται μπροστά σου σε δελεάζει να τον ανακαλύψεις .Διαβάζοντάς το, δημιουργείται στο αναγνώστη , το αίσθημα της φυγής, μιας φυγής που τον παρακινεί να μάθει, να γνωρίσει, να γευτεί καθετί που του στερούσε  έως σήμερα η ρουτίνα της μέχρι πρότινος  ζωής του.


Καλή σας ανάγνωση !!!