PHEE

Το μυστικό της επιτυχίας για πολλούς, εκτός από τη δουλειά, είναι η κατάλληλη στιγμή που θα συμβεί κάτι. Ίσως βέβαια, να χρειάζεται και μία σωστή δόση «πλήξης», ώστε να αρχίσεις να αναζητάς την ιδέα που θα σε κινητοποιήσει να κυνηγήσεις το κάτι παραπάνω.
Για τον Σταύρο Τσομπανίδη αυτή η στιγμή ήταν πριν από δυόμιση χρόνια, όταν οι φοιτητικοί καφέδες και οι βόλτες δεν αρκούσαν πλέον για να γεμίσουν την καθημερινότητα του.  Μέσα από ένα TEDxTalk, που έθετε το ερώτημα της αξιοποίησης των φυκιών, τα οποία ξεβράζονται κατά τόνους στις Ελληνικές ακτές, γεννήθηκε η ιδέα της PHEE.
_MG_9627

Η εταιρεία έκανε μεγάλη έρευνα επάνω στο αντικείμενό της, ενώ συμμετείχε και διακρίθηκε σε πολυάριθμους διαγωνισμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το “πρόγραμμα υποτροφιών  από το ίδρυμα Αγγελοπούλου(Αngelopoulos CGIU Fellowship)», η διάκριση στον διαγωνισμό RedItUp, για νεοφυής επιχειρήσεις που οργάνωσε η εταιρεία Παπαστράτος, και φυσικά η διάκριση στον διαγωνισμό BlueGrowthPiraeus που συνδιοργανώνεται από την Αephoria.net και τον Δήμο Πειραιά.  Η PHEE στα πλαίσια των παραπάνω έχει φιλοξενηθεί σε προγράμματα επιχειρηματικής ανάπτυξης που οργανώνει η Aephoria.net και ο ΣΕΒ μέσω του EkinisiLab._MG_0796


Πρωτίστως όμως, η μεγάλη αφοσίωση στον τελικό στόχο απέφερε καρπούς  και πλέον μιλάμε για την πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που αξιοποιεί φύκια (συγκεκριμένα το είδος “Posidonia Oceanica”).


Λύνεται έτσι, το πρόβλημα της αξιοποίησης τους και παράγεται μια νέα πρώτη ύλη, που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές. Το τελικό υλικό που αναπτύχθηκε αποτελείται από φύκια ειδικά κατεργασμένα και ενωμένα μόνο με λοιπές φυσικές πρώτες ύλες με τελική μορφή, μια  επιφάνεια που ονομάζεται “phee board” και μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους.  Αυτή τη στιγμή η PHEE είναι σε διαδικασία παραγωγής θηκών κινητών και κουτιών πολυτελείας.
_MG_9384
Η PHEE θέλει να φέρει τη φύση μέσω των προϊόντων της κοντά στον άνθρωπο και γι αυτό αναζητεί τρόπους να αξιοποιήσει το phee board για τη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων. Επόμενο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η εύρεση συνεργατών παραγωγών και δημιουργών ώστε να εξερευνηθούν ακόμα περισσότερες εφαρμογές του phee board. Η εταιρεία όμως δεν σταματά εκεί, καθώς ήδη εξετάζει τη σχεδίαση σανδαλιών, γυαλιών ηλίου, κοσμημάτων, φωτιστικών και  corporate gifts όπως ατζέντες, θήκες καρτών και άλλων πολλών. Πειραματίζεται, μάλιστα, με χρωματισμούς του υλικού, με φυσικά χρώματα, οι οποίοι θα δώσουν ακόμα περισσότερες επιλογές.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα θα μπορείτε να τα βρείτε σύντομα στο νέο e-shop της PHEE στο www.phee.gr.
Μπορείτε όμως να μάθετε και περισσότερα για το υλικό και όλες τις πιθανές εφαρμογές του από πραγματικούς χρήστες, από την πρωτοβουλία “PHEE Ambassadors”, η οποία βρίσκεται στη σελίδα της PHEE στο facebook.
_MG_1073

Η PHEE αποδεικνύει πως το καλό και έξυπνο design δεν είναι μόνο θέμα ακριβών υλικών και δεν συμβαίνει μόνο εκτός συνόρων.

Καλό design σημαίνει ουσιαστική καινοτομία και σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Όλα κρίνονται στο να μπορέσει κάποιος να διακρίνει αυτούς τους πόρους, ειδικά όταν αυτοί είναι μπροστά στα μάτια μας και μένουν ανεκμετάλλευτοι.