Παυλος Νανος

O Παύλος είναι αυτό που λέμε άνθρωπος ψείρας. Ταξιδεύει, ρωτάει , μαθαίνει, εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται με σκοπό της ζωής του να γίνεται συνέχεια καλύτερος. Γεννημένος τη δεκαετία του 80, είδε τις καλές εποχές και πιστεύει πως με πραγματική δουλειά και μεράκι μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι μιας και τα λάθη τόσων ετών είναι προηγούμενων γενιών και δεν αξίζουν μια μπροστά στις γνώσεις που έχουν οι σημερινές γενιές. Εφαρμοσμένα μαθηματικά από σπουδές, εκατοντάδες ώρες σεμιναρίων πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς του και κάποια χρόνια μετά χρίζεται ως “special effects designer” και σχεδιάζει τα πυροτεχνήματα που απολαμβάνουμε όλοι μας , εντός και εκτός συνόρων. Από Αρμάτα μέχρι Tommorowland, ο Παύλος είναι το παράδειγμα της σκληρής δουλειάς που αναφέρει προηγουμένως και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

– Παύλο σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο που μας αφιερώνεις. Ξέρω πως το πρόγραμμα σου είναι πιεσμένο αφού σε λίγες ώρες πετάς για Βραζιλία και το μεγάλο event γνωστό σε όλους μας Tommorowland. Περιέγραψε μου λίγο το συναίσθημα του να είσαι Έλληνας και να μπορείς να συνεργάζεσαι με το εξωτερικό και με όλους αυτούς τους διεθνής φήμης καλλιτέχνες.

Καταρχήν εγώ σε ευχαριστώ Αλέξανδρε για το ενδιαφέρον που έδειξες και που αποφάσισες να μιλήσουμε για τα πυροτεχνήματα και τα δρώμενα της χώρας μας. Σίγουρα είναι μεγάλη τιμή να δουλεύεις με τόσο μεγάλα ονόματα όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Nanos Fireworks είναι η μακροβιότερη εταιρεία στην Ελλάδα που ασχολείται με τα πυροτεχνήματα. Ξεκίνησε από τον προπάππο μου, συνέχισε με τον παππού μου, τον πατέρα μου Σπύρο και σήμερα είναι στα δικά μου χέρια με την βοήθεια του αδερφού μου Φίλιππου και τις πολύτιμες συμβουλές του πατέρα μου. Για μένα η ιστορία ξεκινάει κάπου πριν το 2000 , όπου αποφασίζω με την στήριξη του πατέρα μου να κατεβούμε σε διεθνείς διαγωνισμούς με σκοπό τα βραβεία και φυσικά την αναγνώριση στο εξωτερικό. Το ένα βραβείο διαδέχεται το άλλο και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα όπου υπάρχουν αμέτρητες διακρίσεις και event στο ενεργητικό μας. Το συναίσθημα είναι ικανοποίηση θα έλεγα γιατί βλέπεις πως οι κόποι σου ανταμείβονται και οι αποφάσεις που πήρες κάποτε να ξοδέψεις χρήματα για να κατέβεις σε διαγωνισμούς απέδωσαν. Δικαίωση γιατί μέσα από πολλές ώρες δουλειάς και εκπαίδευσης φτάνεις στο σημείο να σε καλούν για να πας σε τόσο μεγάλα event και το πιο σημαντικό από όλα : δεν έχουμε καβαλήσει το καλάμι. Βλέπουμε τον κάθε μας πελάτη σα φίλο και προσπαθούμε ανάλογα με τις ανάγκες τους να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

– Μίλησες για εκπαίδευση και ήθελα να σε ρωτήσω τι υπάρχει στην Ελλάδα.

Γενικά παρουσιάζονται πολλά προβλήματα με το επάγγελμα στη χώρα μας. Υπάρχουν αρκετά θέματα με το ελληνικό κράτος και την γραφειοκρατία , οπού αντί να λύνονται και να καλυτερεύουν με την πάροδο των ετών γίνονται συνεχώς χειρότερα. Για να βγάλεις άδεια μεταφοράς πυροτεχνημάτων από την χώρα μας σε κάποια χώρα του εξωτερικού πλέον χρειάζεσαι από 4 έως 6 μήνες ενώ πριν μια διετία ήθελες 2 μήνες. Σκέψου γειτονική μας χώρα χρειάζεται μόλις μια εβδομάδα. Άρα καταλαβαίνεις πως χάνουμε event στο εξωτερικό λόγω κωλυσιεργίας των αρχών που αντί να ενδιαφέρονται για την εισροή ξένου συναλλάγματος καταπνίγουν κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας . Όσων αφορά το κομμάτι της εκπαίδευσης, κατοχύρωσης του επαγγέλματος και πιστοποίησης αυτό που υπάρχει είναι ένα τεράστιο κενό. Στη κατηγορία των επαγγελματικών πυροτεχνημάτων, αυτή που απευθύνεται σε τεχνικούς με εξειδικευμένες γνώσεις, εμφανίζεται το παράδοξο της μη ύπαρξης κριτηρίων για το ποιος έχει αυτές τις γνώσεις αφού δεν έχουμε σαν κράτος βεβαιώσεις για το ποιος είναι επαγγελματίας και ποιος όχι. Σχετικά με τα πυροτεχνήματα για χρήση από ιδιώτες, δεν υπάρχει κάποιος φορέας για να κατευθύνει τον καταναλωτή για την αγορά και τη χρήση ασφαλών πυροτεχνημάτων με αποτέλεσμα το παραεμπόριο, τη κατασκευή αυτοσχέδιων βεγγαλικών χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας και επακόλουθο τα εκατοντάδες ατυχήματα που γίνονται κάθε χρόνο.

– Δηλαδή αν θέλεις να έχεις κάποιες βεβαιώσεις θα πρέπει να πας στο εξωτερικό;

Στο εξωτερικό υπάρχουν πιστοποιημένες σχολές οι οποίες γίνονται μέσω εταιρειών πυροτεχνημάτων υπό την επιμέλεια κρατικού μηχανισμού και δίνουν τα αντίστοιχα διπλώματα. Στην Ευρώπη συγκεκριμένα υπάρχουν 8 πιστοποιημένοι οργανισμοί για τον έλεγχο των προϊόντων όπου μέσα από εργαστήρια που κάνουν τα απαραίτητα τεστ στα πυροτεχνήματα, μελετάνε τις αντιδράσεις τους και βγάζουν τις προδιαγραφές τόσο ασφαλείας όσο και μεταφοράς. Ο μεγαλύτερος οργανισμός είναι αυτός της Γερμανίας και λέγεται BAM και δίνει πιστοποιητικά για τεχνίτες καύσης πυροτεχνημάτων. Εμείς έχουμε πιστοποίηση Καναδικού οργανισμού που είναι αντίστοιχος με αυτόν της Γερμανίας. Έχουμε καταθέσει ουκ ολίγες φορές πρόταση για αντίστοιχες σχολές στην Ελλάδα αλλά το αίτημα μας ακόμα εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές…

– Ως μακροβιότερη εταιρεία στην Ελλάδα φαντάζομαι έχεις πραγματοποιήσει πάρα πολλά event και είσαι από του τυχερούς που το 2016 έχει ακόμα δουλειά. Μίλησε μου λίγο για αυτό.

Είμαστε τυχεροί που σήμερα έχουμε μια ομάδα συνεργατών η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς εντός και εκτός συνόρων,  επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμα υλικά και να παρέχουμε ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες στον κόσμο που θέλει να κάνει κάποια εκδήλωση ακόμα και στο σπίτι του. Σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει ανταγωνισμός στη χώρα μας σε επίπεδο τεχνογνωσίας, εμπειρίας, προδιαγραφών ασφαλείας και ποικιλίας προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών ενός event. Αυτό μας δίνει το προνόμιο να είμαστε πρώτοι στη λίστα όλων αυτών που θέλουν να πραγματοποιήσουν κάποια εκδήλωση με επιτυχία. Αυτό δεν σημαίνει πως η αγορά κινείται στα ίδια επίπεδα με το παρελθόν εντός συνόρων καθώς ο αριθμός των εκδηλώσεων έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

– Για το μέλλον τι βλέπεις;

Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία φίλε και επενδύουμε για να γινόμαστε καλύτεροι. Με νέες ιδέες, σύγχρονο εξοπλισμό, συνεχής εκπαίδευση προσωπικού προσπαθούμε να βελτιώσουμε όλους τους τομείς της δουλειάς μα και να μείνουμε στον ελληνικό χώρο. Ευτυχώς για εμάς υπάρχουν ακόμα κάποιες δραστηριότητες που γίνονται στην Ελλάδα και ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων μας είναι τα event του εξωτερικού που εως τώρα μας συντηρούν και μας αποτρέπουν να φύγουμε από τη χώρα μας και να την επισκεπτόμαστε μόνο για διακοπές. Εύχομαι το ελληνικό κράτος να δει το κομμάτι της δουλείας μας πιο σοβαρά γιατί αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη.

www.nanosfireworks.gr
www.fireworks.gr

Photographer: George Sakellariou